Bienes historie

(sponsoreret indhold)

Maja Lunde er en norsk forfatter som er kjent blant annet som manusforfatter for Barnas Supershow. På universitet i Oslo har hun studert medier og kommunikasjon. Bienes historie ble utgitt i 2015, har vunnet Bokhandlerprisen, har blitt utgitt på flere språk og lå i 2017 på toppen av bestselgerlisten til Der Spiegels i Tyskland.

Bienes historie belyser en global naturkatastrofe, samtidig som Maja Lund skaper historier som berører oss på det dypeste. Det er biene som er hovedpersonen i denne fortellingen, men samtidig blir vi fortalt historier om mennesker og deres valg, liv og skjebner.

I første fortelling er handlingen lagt til en landsby i Hertfordshire i England i 1850-årene. William hadde store ambisjoner og elsket å studere insekter. Under et foredrag kom han til å snakke om bienes oppbygning, og lokalbefolkningen tok det ikke pent da han snakket om bienes genitaler. Skammen han opplevde under foredraget førte til at han ga opp drømmen om å bli vitenskapsmann og begynte istedet for å drive handel med frø.

Andre fortelling handler om nåtiden og er lagt til år 2007 og utspinner seg i Ohio, USA. Her møter vi en bifarm med lange slektstradisjoner. Vi møter Tom som ønsker å studere, men familien forstår ikke hva han skal med universitetsutdannelse, det er forventet at han skal overta familiegården og fortsette med birøkting. Men, det svirrer skumle rykter om bier som forsvinner.

Den tredje og viktigste fortellingen, som også åpner og avslutter romanen, er lagt til Kina i år 2098. Femti år tidligere opplevde verden en global kollaps. Biene er forsvunnet og menneskene må selv ut i åkeren for å sørge for pollinering av blomster, det som brukte å være bienes jobb og som må til for å holde liv i planter og jorden. Tao prøver å lære sin lille sønn å lese og telle, barna går ikke lenger på skole, de blir opplært til å jobbe i åkeren siden de er veldig små.

Boken inneholder omfattende undersøkelser angående bier, men blir flettet inn i historien på en slik måte at det slett ikke blir kjedelig. Boken er underholdende og inneholder fengende historier om kjernefamilier som opplever splittelser når de møter veivalg og personlige katastrofer i livet. Samtidig finnes det morsomme øyeblikk i boken, og ikke minst vekker den oss opp til å tenke på hvordan våre individuelle valg påvirker naturen, og hvor viktig det er å ta vare på den.