(sponsoreret indhold)

Forfatteren av Drageløperen heter Khaled Hosseini. Han ble født og hadde sine tidligste år i Afghanistan, kom fra en priveligert familie og hans far jobbet som diplomat og hans mor lærer. Siden faren hans arbeidet som diplomat flyttet familien hans til Paris da han var 11 år gammel. På grunn av den sovjetiske invasjonen kunne de aldri flytte tilbake. Familien fikk oppholdstillatelse i USA hvor hans foreldre var nødt til å ta jobbene de kunne få og hverdagen ble ganske annerledes.

Drageløperen har sitt utgangspunkt i Khaled Husseinis egne minner fra dragesport i Afghansitan. Disse minnene ble hans inspirasjon til å skrive boken. I boken holder de ulike bydelene i Kabul dragekampturnering hver vinter, og for barna i byen er dette et av årets høydepunkter. Konkurransen handler om hvilken drage som blir værende lengst i luften, og på en utrolig måte klarer de å få hverandres drager til å falle ned.

Boken er basert omkring hovedpersonen Amir, og han forteller sin historie i jeg-form. Han er bestevenner med en annen gutt som heter Hassan og de vokser opp sammen i en velstående del forstad av Kabul. Hassan bor i et skur i Amirs hage, mens Amir vokser i et stort og vakkert hus. Hassan er nemlig sønn av tjeneren til Amirs familie, og dermed er det han som kommer med frokost til Amir om morgenen, stryker klærne hans og vasker. Amir går på skole mens Hassan arbeider. Guttene har et spesielt og sterkt bånd, og Amir lærer Hassan å lese.

Også i boken fortelles det om hvordan det ble et skifte i styre i Afghanistan. Boken er lagt til monarkiets siste tid i Afghanistan, og likesom bokens forfatter, flytter Amir og hans far til Amerika hvor de får asyl. Amir etablerer og gifter seg i USA, men lurer alltid på hva som skjedde med hans venn Hassan. Vi får bli med på Amirs reise tilbake til Kabul som nå er styrt av Taliban. Boken dreier seg også omkring Amirs gnagende samvittighet. Før han forlot Afghanistan sammen med sin far, ble det begått en ugjerning mot hans venn Hassan, uten at han grep inn for å hjelpe.

Boken har hatt kjempestor suksess, er lettlest og er så spennende at det er umulig å legge den fra seg. Boken tar oss med på en følelsesmessig reise som dreier seg omkring Amirs gyldne barndomsminner fra Kabul sammen med hans beste venn Hassan. Samtidig ligger spørmålet angående hva som skjedde med Hassan der, og vi kjenner på Amirs samvittighet som gnager. Boken er også samfunnsorientert og man får et innblikk i et annet lang og en annen kultur, som for mange er langt borte. Boken er blitt så populær at den også er blitt filmatisert!

Categories: Nyheter