Juletreets opprinnelse

(sponsoreret indhold)

Hvor kommer juletreet fra, og hvorfor danser vi rundt det?

Hvis man stopper opp og tenker litt over det, så er det kanskje ikke den mest normale tingen å gjøre. At vi en gang om året drasser inn et tre i stua, pynter det og går og danser rundt det.

Allikevel er det en tradisjon de aller fleste av oss har stor glede av. Det er tross alt ikke noe som kan få frem julestemningen i oss som juletreet.

Men hvordan har tradisjonen oppstått, og hvorfor pynter vi det?

Hvor kommer juletreet fra?

Juletreet som vi kjenner det i dag med pynt og dans, er en skikk som kan spores tilbake til det sørlige Tyskland omkring 1500-tallet. Her oppstod tradisjonen i byer som Bern, Freiburg og Strasbourg. Inntil slutten av 1700-tallet var det mest et lokalt fenomen som spesielt det øvre borgerskapet tok til seg. Men etter hvert bredte det seg opp gjennom Tyskland og videre til andre land.

Selv om det er bred enighet om at tradisjonen med juletrær i private hjem har sitt utspring i Tyskalnd, så er det eldste sikre vitnesbyrdet om grantre som del av juleskikken faktisk fra det gamle Livonia (Latvia og Estland). Her stilte man i 1331 de første trærne på markedsplassene i byene Riga og Reval (Tallinn). I 1510 kom det første pyntede juletreet til offentlig skue i Riga, noe som mange regner som verdens aller første juletre.

Hvorfor legger vi gaver under juletreet?

De første trærne var sparsonmmelig pyntet med små gaver som hang på grenene. Det var for det meste noe man kunne spise, som epler, sjokolade og mandler. Når julen så var over, så fikk barna lov til å ribbe juletreet for alle godsakene.

Med tiden utviklet mengden og størrelsen på julegavene seg opp gjennom 1800-tallet, slik at det til slutt ikke var plass på treet lenger. Derfor begynte man å legge gavene ved siden av eller under treet i stedet for.

Hvorfor pynter vi juletreet?

Så fint som det ser ut, så skulle man jo tro at vi alltid har pyntet treet med en gang det kommer inn i stua. Men det er ikke tilfellet.

Da ideen om et juletre ble alminnelig for godt og vel hundre år siden, så var det fortsatt en stor utgift for de aller fleste. Derfor pyntet mange en kost med grener og lignende som et billig alternativ. Prisene falt etter 2. Verdenskrig, og grantreet ble mer eller mindre allemannseie.

Som tidligere nevnt, så var de første trærne sparsommelig pyntet. Gavene hang gjerne i små kremmerhus og små kurver på treet, inntil gavene ble så store at de havnet under treet. Men tradisjonen med å pynte treet hang seg fast, og med årene kom det hele tiden ny pynt. Julekulene er inspirert av eplene, og små bjeller stammer fra kirken.

På 1900-tallet kom det dessuten glitter på treet for å gi treet noen flotte lysreflekser.

Hvorfor går og danser danser vi rundt treet?

Selve det å danse rundt fruktbarhetssymboler som hellige trær og maistenger er en veldig gammel skikk man kjenner fra mange steder i Europa. Men dansen rundt juletreet er faktisk ikke noe man gjør i resten av verden. Det er en nordeuropeisk skikk.

Det finnes opplysninger fra Tyskland om at folk danset rundt et pyntet tre til jul eller nyttår utendørs, men det ble ikke vanlig å gjøre det innendørs før mye senere. Den danske dikteren Ingemann omtaler skikken i 1818 i Danmark, og tradisjonen spredte seg nok etter hvert videre til Norge sammen med juletreet.