God søvn er viktig for psyken og helsa

(sponsoreret indhold)

Når man sover godt om natten så blir man i bedre humør, presterer bedre på jobben og er mindre sjuk. Derfor er det viktig å prioritere søvnen og å ha gode søvnvaner.

God søvn får deg uthvilt

Søvnens kvalitet har betydning for hvordan vi kommer gjennom arbeidsdagen. God søvn øker konsentrasjonsevnen, medfører færre sykemeldinger og er dessuten med til å forebygge stress og depresjon.

30-40% av nordmenn opplever utfordringer med å få en god natts søvn innimellom. Det kan medføre vanskeligheter med å leve opp til ansvaret man har på jobben. Derfor bør man sørge for å være uthvilt i løpet av uka, ellers er grunnlaget lagt for at man får utrettet mindre og er i dårlig humør. Dette går også ofte ut over samarbeidet med kollegaene.

Hvis man snakker vitenskapelig om søvnkvalitet, så betyr det at hjernen i søvnen gjennomgår forskjellige prosesser og stadier uten for mange avbrytelser. Det hele kan virke komplisert, men egentlig er det ganske enkelt, for hvis du føler deg uthvilt når du våkner, så har du rett og slett sovet godt.

God seng og godt sovemiljø

Det er mange ting som kan være med til å avgjøre om du får en god nattesøvn eller ei. For det første, så bør du ha en god seng, pute og en godt sovemiljø på soverommet. Hvis du er i tvil om du skal ha en ny seng eller ei, og om du ikke helt vet hvilken type seng som er den beste, så kan du besøke sengeland.no og få en oversikt over hvilke produkter som er best i test.

Selve sovemiljøet ellers er også viktig. Temperaturen på soverommet skal helst være litt kjøligere enn ellers i huset, og helst ligge på ca. 20 grader. Dessuten skal rommet være så mørkt som mulig. Hvis du ikke får mørklagt soverommet skikkelig, så bør du investere i noen ordentlige mørkleggingsgardiner, slik at så lite lys som mulig kommer inn i rommet.

Små forandringer kan hjelpe

Det er mye man kan gjøre selv for å øke søvnkvaliteten, og det er mange av oss som ikke prioriterer søvnen nok.

Noe av det aller viktigste er regelmessighet, og man bør la hjerne og kropp få lov til å slappe av før man legger seg. Man kan ikke forvente at hjernen bare skrus av når man slukker fjernsynet eller datamaskinen. Kveldsmosjon kan også ha innflytelse på hvor bra man sover. Hvis du trener for sent om kvelden, så får ikke kroppen mulighet til å falle til ro. Hvis du har drukket en del kaffe, spist mye mat eller drukket alkohol rett før sengetid, så kan dette også være med til å forstyrre den freden og roen kroppen trenger for å falle i søvn.

Det er helt sikkert mange mennesker med søvnproblemer som kan ha nytte av å kikke litt nærmere på sine egne vaner, i tillegg til de omgivelsene de sover i. Hvis man har smerter eller har begynt å bli litt gammel og sart, så kan det være veldig forstyrrende hvis sengen er dårlig eller sommersolen vekker én klokken 4 om natta. Det hele er selvfølgelig enklere når man er litt yngre og har mer energi, så med alderen må man huske å pleie seg selv – og det innebærer også at man skal pleie sin søvn.